FAQs - General

Dat is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Per motor wordt er data opgeslagen, dus meerdere motoren betekend meer data.
  • Per motor type worden er verschillende parameters opgeslagen, dus bij de ene motor wordt er meer data verbruikt als bij de andere motor. Op dit moment gebruikt onze "duurste" motor ongeveer 7 Kbps. Daarbij komt nog wat netwerkverkeer voor foutcorrectie.
  • Het aantal bedrijfs-uren dat er gedraaid wordt.

 

Kort gezegd komt het er op neer dat deze data geen grote aanslag is op uw internet-bundel, de 7 Kbps uit bovenstaand voorbeeld komt bij 280 draaiuren per maand ongeveer op 1.2 Gigabyte per maand uit.

Wel kan het zijn dat, wanneer u een tijdje geen internet verbinding heeft gehad, de gateway alle opgeslagen data ineens naar de server stuurt, dan zal uw verbinding even wat trager zijn tijdens deze data overdracht.

Het stroomverbruik van de CannyWare | Gateway ligt rond de 0.1 ampere bij 24 volt.

Wanneer er alleen geladen wordt als de motor draait adviseren wij de XGateway aan te sluiten na het contact van de motor, zo bent u er zeker van dat de Gateway uw accu's niet leeg kan trekken. Wanneer u een vaste lader op uw accu's aangesloten heeft adviseren wij juist om de Gateway direct te voeden uit de accu's, dit heeft als voordeel dat de Gateway periodiek nog een aantal meetwaarden door kan sturen.

In onze opstart-fase ondersteunen wij alleen moderne ( electronische ) Caterpillar motoren.

 

Wij lezen data van de canbus-interface van uw motor-management. (specifiek: wij interpreteren J1939)

Oudere motoren zijn niet van deze interface voorzien en deze kunnen we hierdoor niet uitlezen.

We ondersteunen eerst alleen Caterpillar omdat ieder merk zijn eigen specifieke parameters verstuurt over J1939 en zelfs per motortype / firmware-versie zijn er verschillen. We ontwikkelen nu per motor-type grafieken, zodat we alleen de relevante parameters kunnen laten zien.

 

In de toekomst zullen we het systeem uitbreiden om meerdere merken en types te gaan ondersteunen, mocht u geïnteresseerd zijn, abonneert u zich dan op onze nieuwsbrief zodat we u op de hoogte kunnen houden van de ontwikkelingen.

Bij SDK Diesel Support bv.

Wij hebben er voor gekozen om in de aanloop fase alleen via SDK Diesel Support onze producten te verkopen.

Omdat er toch aardig specifieke kennis nodig is om ons systeem te installeren wanneer de internet verbinding verkeerd geconfigureerd is of wanneer de j1939 aansluiting op andere pennen blijkt te zitten zijn de monteurs van SDK Diesel Support opgeleid om deze werkzaamheden uit te voeren. Uiteindelijk zullen er meer wederverkopers komen wanneer het systeem uit de beta-fase komt en wanneer we een manier ontwikkeld hebben om externe monteurs op te leiden en te certificeren. We willen tenslotte een qualitatief hoogstaand en betrouwbaar product leveren en de betrouwbaarheid is sterk afhankelijk van de montage en aansluiting.

Can-Bus is een specificatie van een manier van electronische communicatie.

J1939 is een specificatie van de berichten die over de Can-Bus verstuurd worden.

 

Het kan dus goed zijn dat een motor-management wel uitgerust is met een Can-Bus maar geen J1939 "praat". Dit zie je vooral in moderne auto's welke allemaal met één of meerdere XX netwerken zijn uitgevoerd maar andere protocollen praten.

J1939 is iets anders als CDL. CDL is het communicatie protocol van Caterpillar dat gebruikt wordt met de originele caterpillar diagnose apparatuur. Helaas zijn er een aantal diagnose procedures die alleen op dit protocol beschikbaar zijn en die we dus niet op afstand uit kunnen voeren.

Deze vraag heeft 2 antwoorden.

 

Op de Cannyware | Gateway, oftewel het kastje aan de motor.

Wanneer uw internet verbinding aan boord even weg valt worden de uitgelezen waarden van uw motor tijdelijk opgeslagen op de Gateway. Wanneer uw internet verbinding weer online komt worden dan alle missende meetwaarden alsnog naar onze servers verstuurd. De waarden op de Gateway worden dus opgeslagen tot er weer een stabiele internetverbinding beschikbaar is.

 

Op onze servers.

Initieel slaan wij de data 1 jaar op en zijn de grafieken dus tot een jaar terug op te vragen. Wanneer er behoefte is aan een langere data retentie dan kunt u contact met ons opnemen. In overleg kijken we dan wat mogelijk is.

Ja.

Zolang er geen motordiagnose op afstand gedaan wordt wordt er geen data naar uw Can-Bus netwerk geschreven. De Gateway luistert dus alleen en kan het functioneren van uw motor niet beïnvloeden.

Zodra er een motordiagnose wordt uitgevoerd wordt het Can-Bus netwerk 1 op 1 verbonden naar een medewerker bij SDK Diesel Support. Het is belangrijk dat deze monteur de in's en out's weet van deze motor. Dit is een van de redenen waarom wij ervoor kiezen om ons systeem eerst alleen via SDK Diesel Support aan te bieden en te begrenzen tot Caterpillar.

Ja.

Tegenwoordig is een enkele laag aan beveiliging niet meer genoeg om een publiek toegankelijk systeem af te sluiten.

Daarom wordt er met meerdere lagen aan beveiliging gewerkt, CannyWare is volledig modulair opgebouwd en alle onderdelen (ook de interne communicatie) communiceren volledig versleutelt met elkaar.

Dus wanneer bij voorbeeld de (goed beveiligde) website gehackt zou worden dan is de rest van het systeem nog steeds goed beveiligd en kunnen hackers nog niet bij gebruikersgegevens of motorparameters komen. De Gateway en Remote hangen onder nog een extra VPN welke beveiligd is met "military-grade" versleuteling.

Nee.

Om ons volledig te kunnen richten op ons product hebben we ervoor gekozen om dit niet aan te bieden.

Het kan zijn dat we hier in de toekomst wel een product voor gaan ontwikkelen maar aangezien er erg veel variabelen mee gemoeid zijn is dit niet zomaar... Denk aan schepen die de grens over varen, schepen die op zee varen, verschillende data-bundels, de wens om de verbinding ook met computers te gebruiken...

Wilt u hierover op de hoogte gehouden worden, abonneert u zich dan op onze nieuwsbrief.

 

Wat we wel doen, is ons eigen access point installeren. Omdat iedereen zijn access point weer anders configureert en omdat er veel qualiteitsverschil is hebben we er voor gekozen in alle machine kamers een access point te monteren dat wij over het internet configureren. Op deze manier kunnen we bij storingen ook via het access point kijken wat er aan de hand is en zijn we niet afhankelijk van de kennis en kunde van degene die uw boordnetwerk beheert.

Wanneer u ons systeem af wilt nemen dient u dus voor een reguliere internet aansluiting (met utp-stekker) te zorgen waarop wij een nieuw acces point monteren vlak naast de motor(en) welke u wilt monitoren.

 

Nee.

We slaan op de Gateway alle parameters op tot er weer een stabiele internet verbinding is, met de huidige opslagcapaciteit kunnen we ongeveer een maand aan data bufferen.

Het kan dus zijn dat iemand die de grafiek vanaf land bekijkt een leeg stuk in de grafiek ziet terwijl de motor wel in bedrijf is. Dit lege stuk wordt vanzelf weer ingevuld zodra de Gateway verbinding kan maken met onze servers.

Nee, nu nog niet.

Vooral voor dieselmotoren met weinig draaiuren kan het interessant zijn om per uur in plaats van per maand te betalen. (denk aan stand-by generator sets, bouwgeneratoren, blus installaties, ...)

We zijn voornemens om ons systeem uit te breiden met de benodigde functionaliteit om dit te realiseren maar zo ver zijn we nu nog niet. Ook zal er dan gps-tracking en een mobiele verbinding aan toe gevoegd worden.

Als u hiervan op de hoogte gehouden wilt worden, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

Wanneer u uw router instellingen niet verandert heeft zal ons systeem in 99,9 % van alle gevallen gewoon functioneren.

In detail: De Cannyware | Gateway vraagt via dhcp een ip-adres aan, op dit ip-adres heeft het poorten 53, 443 en 1194 tot 1196 nodig naar de buitenwereld toe, u hoeft dus geen poorten naar binnen open te zetten en een standaard XX configuratie zal altijd werken.

Nog niet.

Uiteindelijk willen we de data beschikbaar maken via de bekende wegen (csv, API) maar aangezien er momenteel geen animo is voor deze feature staat dit onderaan onze werklijst. Laat het weten als u deze functionaliteit nodig heeft !!